Roleplay Dungeons & Dragons oyunu ile 1974'de hayatımıza girmiş oyun karakterlerine hayat verme, canlandırma tarzı oyun biçimidir. Geçen yıllar içerisinde birçok oyun içerisinde bu oyun modu kullanılarak kullanıcılara yeni deneyimler edinmeleri sağlanmıştır. Oyun karakterini gerçeğe uygun şekilde yöneterek, oyun dünyasında sosyal hayatından farklı, bambaşka bir dünyada bulunmaktır.. Roleplay, alt basamaklara ayrılabilir. FiveM içerisinde oyunun kapsamlı ve modlanabilir olması ile birlikte gerçeğe yakın bir deneyim siz oyuncuları bekliyor.
Nasıl Roleplay Yapılır?
Roleplay, gerçeklik kavramını yitirmemek adına belli kurallar içerisinde yapılmaktadır.Günlük hayattaki deneyimlerinizi oyun içerisine aktararak, oyununda sizlere tanımış olduğu olanaklar dahilinde birçok farklı hayatı yaşayabilirsiniz. Hayatımızda da yerine ve zamanına bağlı olarak birçok farklı karaktere girip çıkmaktayız. Günlük hayatta yaşadığımız birçok durumla da oyun içerisinde karşılaşmamız mümkün.
Roleplay Nasıl Yapılmalı? Ne Gibi Karakterlere Bürünülebilir?
Hayatınızda olmak istediğiniz bir karakteri, yapmak istediğiniz bir mesleği yada deneyimlemek istediğiniz olayları oyun içerisinde birçok alanda deneyimleyebilmeniz mümkün. Oyunun konseptine bağlı olarak ister orta çağda acımasız bir kral olun ister bir mafya babası olarak oyun içerisinde hayat bulun. Tamamiyle sizin hayal gücünüze kalmış.
Roleplay Terimleri Nelerdir?
Öncelikle bu terimler tüm oyunlar için sabit değil. Altta belirteceğimiz roleplay terimleri GTA'nın geçmişten beri süre gelen roleplay sunucuları için geçerlidir.
METAGAME (MG): Oyunda, yeni bir karakter iseniz. Normalde yapmanız gereken yeni biriyle tanışırken ismini öğrenmektir. Bunu yapmayıp, herhangi biriyle tanışma rolü gerçekleşmeden ismiyle seslenmek, kural ihlali olacaktır.
POWERGAME (PG): Seçtiğiniz karakterin dünyevi özellikleri olması gerekmektedir. Normal bir insan birinin beynini kolaylıkla sökemez değil mi? İşte örneğin bunu yapmaya çalışırsanız, kural ihlali yapmış olursunuz.
MIXING IC-OOC: Roleplay'de In Character ve Out Of Character bölümleri var. In Character bölümü, yani IC bölümü karakterin oyundaki rolüdür. Out Of Character, yani OOC bölümü ise oyun dışı karakterinizdir, yani kendiniz. Eğer IC ile OOC'yi karıştırırsanız kural ihlali yapmış olursunuz. Oyun içindeki karakterinize normalde karakterinizde olmayan özellikleri kendinizden eklerseniz bu kural ihlalidir.
BUNNY HOPPING: Normal hayatta hiçbirimiz hızlanmak için etrafta zıplaya zıplaya dolaşmayız değil mi? Bu da bir gerçekçilik, gerçek hayat rolü olduğundan oyunda da bu şekilde davranmamalıyız.
RETARTED ROLEPLAY: Yaptığımız rollerin sebepleri olmalı. Durduk yerde birine gidip de uydurma bir yalanla zarar veremeyiz. Tıpkı gerçekteki gibi yaptığımız eylemlerin sebepleri olmalı. Kafamıza eseni yapamayız. Bu ihlale halk arasında "salakça roleplay" de deniyor.
SMILEYS IC: Oyun içinde yazarak rol yaptığımızdan, normalde yaptığımız: "xd, tm, mrb" gibi kısaltmalar yaparak rol yapmak bu kural ihlaline giriyor.
RP FIRST BITCH LATER: Bu kural ihlali biraz ağır bir dille belirtilmiş olsa da, haklı bir ihlal. Şöyle örnek verilebilir: eğer gücünüze güvenip başka bir güçlü gruba saldırmaya kalktığınızda ve başarısız olduğunuzda rolü kabullenmemeniz.
GUNS OUT OF ASS (GOOA): Power Game ile biraz bağdaştırabildiğimiz bir kural ihlali. Normalde yapamayacağımız bir yerden herhangi bir silah çıkarma işi. Örneğin pantolonun cebinden yarı otomatik silah çıkarmak gibi.
BUG ABUSE: Oyun içerisindeki hataları, IC karakterinizin yararına kullanmak, kural ihlali.
NON-RP: Roleplay yapmama.
DEATHMATCHING (DM): Sebepsiz yere birilerine zarar verme, öldürme.
REVENGE KILL (RK): Eğer biri sizi öldürdüyse, yeni bir karakter açıp ondan intikam alamazsınız. Yeni açtığınız karakter bağımsızdır.
CAR SURFING: Araçların üzerinde seyahat etme.
CAR RAMMING: Araçla sebepsiz yere insanlara ve araçlara çarpma.
NINJA JACKING (NJ): Rolsüz olarak araç çalma.
REFUSE ROLEPLAY: Rol yapmayı reddetme.